Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    25Mar2022
    Een open trap bekleden, hoe doe je dat?

    Een open trap bekleden, hoe doe je dat?

    Door: StairscompanyReacties: 0

    Een open trap bekleden of renoveren, dat roept vragen op. Ga ik alleen de bovenkant doen, of liever rondom bekleden? Of toch liever een gedeelte van de treden schilderen? En hoe moet ik meten? In deze blog presenteren we 2 manieren om zelf jouw open trap te renoveren, inclusief handige tips.

    Laten we beginnen met de basis: wat is een open trap? In trapjargon spreek je van een open trap als de trap geen stootborden heeft. Je kunt dus tussen de traptreden doorkijken. Een open trap geeft een ruimtelijk gevoel. Een goede reden dus om de trap te betrekken bij het interieur. Door je open trap te bekleden met overzettreden maak je van een kale trap een ware blikvanger!

    Er zijn veel opties om je open trap een nieuw uiterlijk te geven. We nemen er twee onder de loep: de bovenkant van de trede bekleden in combinatie met schilderwerk of de traptreden rondom bekleden.

    Bekleden met overzettreden en schilderen

    Een veel gekozen optie is om naast je zaag en rolmeter een verfroller in de hand te nemen. Je plaatst dan overzettreden bovenop de originele treden en werkt de rest af in een kleur naar keuze. Voor een egaal resultaat ga je voor een verfkleur die overeenkomt met het trapdecor. Of maak je trap wat speelser en verf de onderkant en de wangen in een afwijkende kleur!

    Begin altijd eerst met schilderwerk.  Zorg dat de oppervlakten die je wilt schilderen geheel geschuurd en ontvet zijn. Breng een primer aan, gevolgd door de verf. Voor het mooiste resultaat breng je twee lagen verf aan. Schuur in dat geval de eerste laag een beetje op voordat je de tweede verflaag aanbrengt. Laat de verf opdrogen zoals aangegeven op de verpakking.

    Tip: verf ook de binnenzijde van de trapneus bij de overzettrede. Die kan namelijk een beetje oversteken na het plaatsen, waardoor een onafgewerkt stukje zichtbaar blijft (de binnenzijde van een Stairscompany trapneus is 46 mm hoog). Hetzelfde geldt voor de achterzijde van het loopvlak.

    Tijd om aan de slag te gaan met de overzettreden! Gebruik een trapspin om de maat van de overzettreden te bepalen. In de Stairscompany montage-instructies lees je hoe je het beste kunt meten en zagen.

    Monteer de overzettrede op de originele trede. Je kunt de achterzijde van de originele trede afwerken met een open trapprofiel. Dat is een profiel met een sponning, waardoor je het netjes kunt aansluiten op de achterzijde van de overzettrede. Zo werk je de achterkant van de trede netjes af.

     

    Living Oak open trap met open trapprofielen

    Een bekleedde open trap met geschilderde zijkanten en open trapprofielen

    Rondom bekleden met overzettreden

    Je kunt een open trap ook rondom bekleden met overzettreden. Hiermee ga je voor een strakke afwerking zonder uitstekende trapdelen. Met één van de verschillende dessins van Stairscompany maak je van je open trap een echte eyecatcher.

    De methode die Stairscompany aanbeveelt voor het dubbelzijdig bekleden van een open trap is in onderstaande afbeelding geschetst. Je plaatst dan één overzettrede op de bovenkant van de trede, één overzettrede zonder trapneus op de onderkant en bekleed de achterzijde met een profiel voor open trappen.

    Open trap bekleden

     

    Deze methode om een open trap dubbelzijdig te bekleden is het eenvoudigst. Houd er wel rekening mee dat je dus twee overzettreden per trede nodig hebt plus een open trapprofiel.

    We gaan je nu beknopt uitleggen waar je rekening mee moet houden. Je kunt ook de gedetailleerde installatie-instructies voor open trappen bekleden bekijken.

     

    Meten
    Allereerst meet je met behulp van een trapspin de afmetingen van de treden. Teken de afmetingen over op de overzettrede en houd aan de achterzijde een halve centimeter speling. Hier komt het open trapprofiel in te vallen.

    Zagen en onderkant uitmallen
    Zaag de overzettrede op maat. Nu kun je de op maat gemaakte overzettrede als mal gebruiken voor de onderkant. Teken de vorm over op een nieuwe trede waarbij de neuskant niet wordt gebruikt. De halve centimeter uit stap 1 moet je bij de onderste trede niet meerekenen en dus afzagen. Ondertussen kun je de open trapprofielen ook op lengte zagen.

    Passen en monteren
    Controleer of de drie onderdelen; de twee overzettreden en het profiel, mooi op elkaar aansluiten. Je kunt dit doen met een lijmklem. Als je tevreden bent kun je met traprenovatielijm de open traptrede bekleden.

    open trap
    Open trapprofiel - Panther Oak
     
     

    Open trapprofiel - Panther Oak

      
    Voor de achterkant van de trede
    15,50
    open trap
    Open trapprofiel - Intense Concrete
     

    Open trapprofiel - Intense Concrete

      
    Voor de achterkant van de trede
    15,50
     

     

    Open trap bekleden voor gevorderden

    Heb je een rechte trap? Dan kun je de trap rondom bekleden met alleen overzettreden. Je zet dan één overzettrede over de oorspronkelijke trede en één overzettrede gespiegeld tegen de onderkant. Houd er rekening mee dat deze methode alleen geschikt is voor trappen waar geen draai in zit.

    Daarnaast kan het voorkomen dat de bovenste en onderste overzettrede niet naadloos op elkaar aansluiten door bijvoorbeeld verschillende druk op de lijmklemmen. Daarom raden we je aan je open trap alleen op deze manier te bekleden als je veel kluservaring hebt. Hieronder zie je de situatie geschetst.

    Meet en zaag de overzettreden
    Begin met de bovenste overzettrede. Gebruik de trapspin om de afmetingen te bepalen en zaag op maat. Leg de overzettrede over de originele trede en kijk of het mooi past. Controleer ook of de achterzijde van de overzettrede en de originele trede gelijk zijn. Lijm de overzettrede nog niet vast!

    Meet en zaag de onderzettrede
    Kloppen alle maten? Dan kun je aan de slag met de overzettrede (of ‘onderzettrede’) voor de onderkant. Je hebt precies dezelfde maat nodig als de trede op de bovenkant. Gebruik de trapspin en hanteer dezelfde afmeting die je bij de eerste overzettrede hebt gebruikt. Teken de zaaglijnen en zaag de trede uit. Je kunt ook met bijvoorbeeld kranten een mal maken uit de eerste overzettrede en op die manier de tweede overzettrede uittekenen.

    Zaag ook deze trede op maat en bekijk of het geheel mooi past en op elkaar aansluit. Je kunt de twee overzettreden op hun plek houden met lijmklemmen, die heb je straks nog vaker nodig.

    Passen en opvullen
    Steken de trapneuzen aan de boven- en onderkant iets uit? Vul dan de trede op met latjes of een dun stukje houtplaat. De beklede traptrede is 56 mm dik bij een perfecte afwerking, zoals hieronder afgebeeld. Houd er rekening mee dat de lijm straks ook enkele millimeters opvult.

     

    Is jouw originele trap dikker dan 40 mm? Dan zal een stukje originele trap ook zichtbaar blijven of de achterkant van de overzettrede. Het loopvlak van de overzettrede is namelijk 8 mm dik. Dat bij 2 overzettreden maakt 16, en 16 + 40 mm = 56 mm: de perfecte maat.

    4. Lijmen en afwerken
    Als je alle traptreden voorbereid hebt, kun je beginnen met verlijmen. Gebruik hiervoor Stairscompany traprenovatielijm. Begin met de bovenste overzettrede. Verlijm vervolgens de onderste overzettrede en zet beide treden vast met lijmklemmen op 3 of 4 punten. Laat het geheel minimaal 12 uur onder spanning van de lijmklemmen staan.

    Tip: Na een uur kun je wel al over de trap lopen. Als je lijmklemmen tekort hebt of liever nog niet over de nieuwe treden loopt kun je ervoor kiezen om de treden om en om te bekleden. De overgeslagen treden bekleed je dan zodra de andere treden zijn uitgehard.

    Je bent er bijna! Nog even de naden afwerken met een passende kleurkit en je kunt genieten van je beklede open trap.

    Open trap renovatie bestellen bij Stairscompany

    Wil je jouw open trap onder handen nemen? Met de traprenovatie doe-het-zelf sets van Stairscompany zit je altijd goed. Bepaal eerst op welke manier je de trap wilt bekleden. Houd er rekening mee dat je bij rondom bekleden het dubbele aantal overzettreden nodig hebt. Voorbeeld: bij een open trap met 12 treden heb je dus 24 overzettreden nodig.

    Bij het aantal stootborden vul je ‘geen’ in, tenzij de bovenste trede wel een stootbord heeft en je die graag in het bijpassende decor wilt bekleden.

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

    Abonneer je op onze nieuwsbrief

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €400,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.