Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  16Aug2023
  Stap voor stap een open trap rondom bekleden

  Stap voor stap een open trap rondom bekleden

  Door: StairscompanyReacties: 0

  Het renoveren van een open trap doe je met doe-het-zelf sets van Stairscompany. De werkwijze en de benodigde materialen zijn iets anders dan bij het renoveren van een dichte trap. Hier lees je hoe je als een vakman een open trap rondom bekleed. Dat wil zeggen zowel de boven- én de onderkant van elke trede.

  Welke onderdelen heb je nodig voor het rondom bekleden van een open trap?

  • 1 overzettrede voor de bovenkant van elke trede
  • 1 overzettrede voor de onderkant van elke trede (ook wel onderzettrede genoemd)
  • 1 open trapprofiel voor de achterkant van elke trede
  • Indien nodig opvulmateriaal, zie stap 18
  • Eventueel een uitlooptrede voor de bovenste traptrede

  In onderstaande tekening zie je de werkwijze en waar je welke onderdelen voor nodig hebt.

  Welk gereedschap heb je nodig voor het rondom bekleden van een open trap?

  • Een decoupeerzaag, cirkelzaag of stationaire zaag
  • Kitspuit
  • Trapspin
  • Montagelijm
  • Liniaal
  • Blokhaak
  • Zwaaihaak
  • Minimaal 4 lijmklemmen (meer is handig)
  • Houtvijl of schuurpapier
  • Potlood
  • Stift
  • Rolmaat
  • Werkhandschoenen
  • Afplaktape
  • Stairscompany kleurkit

  Bij het monteren van de overzettreden is het handig wanneer een tweede persoon je helpt.

  Indien je jouw open trap enkelzijdig, dus alleen de bovenkant en achterzijde, wilt bekleden, dan kun je de volgende stappen overslaan: 8 t/m 12, 18, 21 t/m 23.

  Let op: meet vóór je begint de dikte van je traptreden. Als de traptreden dikker zijn dan 4 centimeter is het niet mogelijk om de treden mooi aansluitend rondom te bekleden. Kies dan voor een enkelzijdige bekleding van je open trap.

  Voordat je begint
  Laat alle onderdelen 24 uur acclimatiseren in de ruimte waar je ze gaat gebruiken. Zorg dat de oude trapbekleding eraf is gehaald. Bij voorkeur schuur je de trap licht op en ontvet je hem.

  Stap 1: nummer de treden van beneden naar boven, dus begin bij 1 en werk je weg omhoog.

  Stap 2: leg het afstandsplaatje van de trapspin op de trede en maak een markering op de trapwang.

  Stap 3: maak aan de achterzijde van de trede een markering op 5 mm afstand. De treden gaan namelijk iets langer worden dan de oorspronkelijke treden zodat het open trapprofiel mooi zal passen.

  Voorbereiding traprenovatie


  Stap 4: leg de punten van de trapspin in de hoeken van de treden en op de markeringen die je hebt gemaakt. Als je nog niet bekend bent met werken met een trapspin kun je deze video bekijken.

  Stap 5: zet de trapspin op de overzettrede en maak een markering op alle punten van de spin. Verbind de punten vervolgens door een rechte lijn te trekken met potlood.

  Stap 6: zaag de overzettrede op maat. Gebruik een fijn-getande zaag voor het mooiste resultaat. Verwijder splinters met een schuurpapiertje of een schuurblok.

  Overzettrede opmeten en zagen


  Stap 7: controleer of de overzettrede past op de trede. Controleer ook of de trede een halve centimeter uitsteekt aan de achterkant. Het is belangrijk dat de trede perfect past, want in de volgende stap gaan we de overzettrede spiegelen op basis van de trede zoals je hem nu hebt gezaagd.

  Stap 8: neem een nieuwe overzettrede en leg de gezaagde er overheen. Zorg dat de binnenkant van de gezaagde trede recht over de achterkant van de nieuwe trede ligt. Op die manier spiegel je de overzettrede zodat de onderkant zal passen. Teken de trede over met potlood.

  Stap 9: in tegenstelling tot de overzettrede voor de bovenkant van de trede, krijgt de trede voor de onderkant geen verlenging van 5 millimeter. Het is de bedoeling dat de 'onderzettrede' straks precies gelijk valt met de achterzijde van de trede. Daarom ga je in deze stap de extra ruimte die je hebt overgetekend eraf halen.

  Meet de twee uiteinden van de trede die je in de vorige stap hebt overgetekend en zet een markering op 5 millimeter.
  Tip: gebruik een blokhaak of zwaaihaak bij draaiende treden. Het is namelijk belangrijk dat de markeringen loodrecht zijn.

  Onderste traptrede spiegelen

  Stap 10: neem een liniaal of waterpas en trek een lijn tussen de twee markeringen die je hebt gemaakt. Dit is de zaaglijn die je gaat aanhouden.

  Stap 11: zaag de trede op maat. Zaag de trede liever iets te groot in plaats van te krap, dan kun je later indien nodig nog correcties maken.

  Stap 12: nu heb je voor één traptrede een overzettrede en een onderzettrede. Als het goed is zou de bovenste trede nu 5 millimeter dieper moeten zijn. Controleer alvast of de twee treden mooi passen (de onderste trede kun je tijdelijk vastzetten met een lijmklem). Zet in de binnenkant van de treden het tredenummer.

  Onderste traptrede op maat maken


  Stap 13: je gaat nu de open trapprofielen, die nodig zijn voor het afwerken van de achterkant van de open trap, op maat maken. Meet eerst de lengte van de achterzijde van de trede. Je kunt ook de achterkant van de overzettrede nemen om deze maat te bepalen.

  Stap 14: bepaal de lengte van het open trapprofiel en zet een markering. Teken vervolgens de zaaglijn.

  Open trapprofiel op maat maken


  Stap 15: zaag het open trapprofiel op maat.

  Stap 16: werk de zijkant van het open trapprofiel af met een fijn schuurpapiertje of een schuurblok.

  Stap 17: controleer of de over- en onderzettrede mooi passen op de originele trede. Zet ze tijdelijk vast met een lijmklem of vraag een tweede persoon om het vast te houden. Zet het open trapprofiel op de achterkant en controleer of het mooi aansluit in de overzettrede, tegen de originele trede en tegen de onderzettrede.

  Open trapprofiel op maat zagen

  Stap 18: dit is een belangrijke stap om een mooi eindresultaat te garanderen. Bepaal de dikte van je traptreden. Afhankelijk van de dikte dien je de onderzettrede op te vullen met bijvoorbeeld MDF plaat of dunne planken. De totale dikte van de bekleedde traptrede zal 56 mm worden vanaf de voorkant gemeten. De over- en onderzettrede hebben een dikte van 8 + 8 = 16 mm. Dit betekent dat daartussen nog 56 - 16 = 40 mm nodig is. Is jouw originele traptrede bijvoorbeeld 30 mm dik? Dan heb je 10 mm opvulmateriaal nodig. Houd er rekening mee dat afhankelijk van de montagelijm ook enkele millimeters opvult, afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt.

  Opvullen van de treden

  Stap 19: neem de Stairscompany montagelijm en verwerk deze op de bovenkant van de originele traptrede.

  Stap 20: monteer de overzettrede op de originele trede.

  Stap 21: breng montagelijm op de onderzettrede.

  Traptreden monteren

  Stap 22: monteer de onderzettrede. Het is handig om dit met twee personen te doen. Zo kan een persoon de trede op zijn plek houden terwijl de andere persoon kan meten of het waterpas is. 

  Stap 23: monteer de lijmklemmen. Met twee personen is dit het makkelijkst. Zo kan een persoon de trede op zijn plek houden terwijl de andere persoon de lijmklemmen monteert. Monteer per trede minimaal 4 lijmklemmen: linksvoor, linksachter, rechtsvoor en rechtsachter. Breng de spanning op de lijmklemmen voorzichtig aan. Meet met een waterpas of de onderzettrede recht is. Door iets meer druk uit te oefenen of een of meerdere lijmklemmen kun je vervolgens kleine correcties maken. Als je werkt met de Stairscompany montagelijm, laat de klemmen er dan 60 minuten opzitten. Je kunt eventueel ook een high tack kit gebruiken voor de onderkant van de trede, die hard sneller uit. Na 48 uur is de lijm uitgehard en is de trap volledig belastbaar.

  We raden aan om steeds één trede over te slaan bij het monteren. Zo hoef je niet onnodig treden te belasten die nog niet uitgehard zijn.

  Traptreden vastzetten met lijmklemmen

  Stap 24: breng een klein beetje lijm aan in de sleuf van het open trapprofiel en op het niet-bekleedde stuk.

  Stap 25: monteer het open trapprofiel op de achterkant van de trede. Na 30 minuten zal het profiel stevig vastzitten.

  Open trapprofiel verlijmen en monteren

  Stap 26: Na het drogen van de lijm kun je de trap kitten. Breng een bijpassende kleurkit aan in de naden aan de zijkant. Voor de afwerking kun je wat afwasmiddel gemengd met water aanbrengen op de gevulde naden en met een vinger de overtollige kit afstrijken. Wanneer je een trapspin van Stairscompany hebt, kun je het kitplaatje hiervoor gebruiken dat in de doos wordt meegeleverd.

  Traprenovatie kitten

  Doe-het-zelf traprenovatieset bestellen voor open trap

  Een open trap bestel je op dezelfde manier als een dichte trap via de webshop. Reken het dubbele aantal overzettreden als je de trap rondom gaat bekleden. Bij stootborden kun je vervolgens 'geen' invullen. Voeg vervolgens open trapprofielen en de benodigde accessoires toe en je kunt binnenkort de handen uit de mouwen steken!

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

  Abonneer je op onze nieuwsbrief

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. btw:€0,00
  Bestel nog voor €400,00 en de verzending is gratis

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.