Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    24Mei2023
    Trapwangen in orde maken bij traprenovatie

    Trapwangen in orde maken bij traprenovatie

    Door: StairscompanyReacties: 0

    Bij traprenovatie denk je snel aan het bekleden met overzettreden en stootborden, maar er is nog een ander deel van de trap dat vaak over het hoofd wordt gezien: de wangen.

    De wangen van een trap zijn de verticale zijpanelen die de treden ondersteunen. Als de trap tijdens of na het verbouwen helemaal kaal is, zijn de wangen vaak onafgewerkt. Er zijn verschillende methoden om de trapwangen op te frissen. We bespreken de meest gekozen mogelijkheden om ze te voorzien van een nieuwe look.

    Trapwangen schilderen

    De bekendste en meest voorkomende manier om de trapwangen te renoveren, is door ze te schilderen. Door de trapwangen te voorzien van een likje verf krijg je de mogelijkheid om een kleur te kiezen die past bij je interieurstijl.

    Ga voor een verfkleur in een vergelijkbare kleur als de treden, of juist voor een contrasterende kleur zoals wit of zwart. Zo wordt bij een Living Oak traprenovatie vaak gekozen om de wangen zwart te schilderen, terwijl bij een Panther Oak traprenovatie gekozen wordt voor witte wangen.

    Tip: als je een afwijkende kleur stootborden wilt, is het mooi om de wangen in dezelfde kleur te schilderen.

    Het voordeel van de trapwangen schilderen, is dat het een relatief goedkope oplossing is. Daarnaast is het voor een klusser een project dat eenvoudig zelf uitvoerbaar is.

    Het schilderen van de wangen doe je bij voorkeur voordat de overzettreden en stootborden worden gemonteerd. Als je namelijk eerst de rest van de trap renoveert, zul je elke trede moeten afplakken met schilderstape. Die moeite kun je dus mooi besparen!

    Trapwangen geschilderd in vergelijkbare kleur

    Verwijder eerst eventuele grove lijmresten op de wangen. Die kunnen er nog op zitten als de trap en de wangen met tapijt waren bekleed. Zodra de lijmresten zijn verwijderd, kun je de trap ontvetten.

    Schuur daarna de trapwangen op met een schuurmachine. Voor het beste resultaat gebruik je een fijne korrel. Als je oneffenheden er niet uit krijgt, gebruik dan eerst een grovere korrel.

    Daarna plak je de wangen waar nodig af met tape en zet je ze in de grondverf. Zodra die is opgedroogd schuur je de trap nog eens licht op en breng je vervolgens de laag verf aan in de gewenste kleur. Laat het één dag drogen en daarna kun je met een traprenovatie set de rest van de trap renoveren.

    Trapwangen bekleden

    Je kunt er ook voor kiezen om de trapwangen te bekleden door middel van decorplaat. Je omhult dan de wangen als het ware in een nieuw uiterlijk.

    Het bekleden van de trapwangen vergt wat meer kluservaring dan schilderen. Bij twijfel raden we daarom aan om de trapwangen te schilderen, óf het bekleden te laten uitbesteden aan een professional.

    Daarnaast komt het vaak voor dat er geen decorplaat beschikbaar is in het decor van de traptreden. Dan kun je het beste kiezen voor een geheel afwijkend decor.

    Voor de beste afwerking heb je tevens een kap nodig die over de bovenkant van de trapwang valt. Dit is specifiek materiaal dat niet in elke bouwmarkt verkrijgbaar is.

    Als je ervoor kiest om de wangen te bekleden, doe dit dan net als bij schilderen voordat je de treden en stootborden monteert: dat werkt een stuk makkelijker. Vervolgens zaag je de trapneuzen door aan de zijkanten. Daardoor ontstaat er een stukje ruimte waar de decorplaat door kan vallen, waardoor je niet om de trapneuzen heen hoeft te werken.

    Om de wangen op maat te maken, dien je ze uit te mallen. Dat doe je met kartonnen mallen die je met tape aan elkaar bevestigt. Zorg ervoor dat je elk stuk karton met twee stukken tape aan elkaar maakt, zodat het niet kan schuiven.

    Nadat je de hele zijkant hebt gemald, maak je markeringen op de bovenkant van je mal waar de wang eindigt. Trek de markeringen door en je mal is klaar. Nu kun je met behulp van de mal de decorplaat uitzagen. Controleer of de plaat mooi past. Zo ja, plaats dan de overzettreden en de stootborden. De kappen over de wangen kun je het beste als laatste monteren, zodat je zeker weet dat je genoeg ruimte overhoudt om de overzettreden te plaatsen.

    Trapwangen bekleden
    Living Oak traprenovatie met bekleedde trapwang

    Andere mogelijkheden voor trapwangen

    Er zijn nog meer mogelijkheden om de wangen te renoveren. Denk aan stoffering of bijvoorbeeld met tegels. Bij een hedendaagse traprenovatie zijn schilderen en bekleden met decorplaat echter de voornaamste opties die worden gekozen. En als je van plan bent om zelf je trap te renoveren, dan is volgens ons vanuit praktisch oogpunt de beste keuze om de wangen te schilderen.

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

    Abonneer je op onze nieuwsbrief

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €400,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.