Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  21Sep2023
  Uitgebreide montage-instructies voor doe-het-zelf traprenovatie van Stairscompany

  Uitgebreide montage-instructies voor doe-het-zelf traprenovatie van Stairscompany

  Door: StairscompanyReacties: 0

  Zelf je trap renoveren is uitstekend te doen met de doe-het-zelf sets van Stairscompany. Door netjes en precies te werken realiseer je zelf een stijlvolle trap van hoogwaardige kwaliteit. Bij aanschaf van een doe-het-zelf set ontvang je de montage instructies in hoofdlijnen. Heb je behoefte aan meer uitleg over het gebruik van de trapspin, het afmeten van de stootborden of verlijmen van treden en stootborden? Wij nemen je graag bij de hand met deze gedetailleerde instructies.

  Welk gereedschap heb je nodig voor het renoveren van je trap?

  * Wil je zeker zijn dat je genoeg lijm en kleurkit hebt? Bestel dan een accessoires voordeelpakket.

  Stap 1: Laat voordat je begint met de montage alle Stairscompany producten eerst 24 uur acclimatiseren.

  Stap 2: Haal alle oude trapbekleding van de trap en verwijder hierbij ook alle resten van verf en/of lijm en eventuele uitstekende spijkers of schroeven. De ondergrond moet volledig schoon, egaal en stofvrij zijn om een perfecte hechting van de nieuwe treden te kunnen garanderen. Een betonnen trap moet eventueel nog geëgaliseerd of gedeeltelijk opgevuld worden.

  Indien er ook nog schilder- of schuurwerkzaamheden plaats moeten vinden, dan adviseren wij om dit voor het plaatsen van de Stairscompany trap te doen.

  Stap 3: Plak eerst het aluminiumprofiel aan de trapneus vast, zodat deze intussen voldoende kan drogen. Breng de lijm aan langs de kant van de groef en met de groef naar boven. Breng lijm aan op de groef en druk het aluminiumprofiel in de lijm. Laat deze vervolgens drogen. Je hebt deze pas op het eind van de montage weer nodig.

  Stap 4: Nummer de trap trede per trede. De onderste trede is nr. 1, de volgende nr. 2 en zo verder. De stootborden worden op dezelfde wijze genummerd. Geef het stootbord onder de eerste trede nr. 0. Dan zal stootbord nr. 1 altijd bovenop trede nr. 1 enzovoorts worden geplaatst. Dit werkt het makkelijkste.

  Stap 5: Leg het afstandsplaatje op de oude trede (deze houdt rekening met de dikte van de nieuwe neus). Plaats met een dun potlood een streepje op de zijkanten (wangen) van de trap, daar waar het afstandsplaatje eindigt. Doe dit zowel aan de linker- als aan de rechterzijde. Het streepje bevindt zich dan op 12 mm van de neus van de oude trede. Deze afstand is gelijk aan de neusdikte van de nieuwe Stairscompany overzettrede.

  Stap 6: Leg het afstandsplaatje precies in het midden van de op te meten trede.

  Stap 7: Leg de trapspin op het afstandsplaatje op de trede die je wilt meten. Leg twee poten van de trapspin met de uiteinden precies op de twee strepen die u net op de zijkanten van de trap hebt aangebracht met het afstandsplaatje (stap 5). Leg nu op de achterste twee hoeken van de oude trede ook een poot van een trapspin. Indien de trap extra hoeken heeft, leg hier dan ook punten van de trapspin tegen.

  Stap 8: Draai de trapspin daarna voorzichtig, maar stevig vast zonder de poten te bewegen.

  Stap 9: Leg nu de trapspin op de nieuwe trede. Plaats met een scherp potlood bij elk spinpunt een dubbel streepje in de vorm van een ‘V’ naar de zijkant toe. Dit om zeker te weten waar het punt (onderkant van de ‘V’) zich precies bevindt. Trek nu met een liniaal rechte lijnen die de punten met elkaar verbinden en nummer de trede op dezelfde wijze als de oude trede.

  LET OP! Als de oude trede dieper is dan de Stairscompany overzettrede, kan je een trede groter maken door middel van een verbindingsveertje en een reststuk van een andere trede. In stap 27 leggen we uit hoe dit moet.

  Stap 10: Zaag nu de trede helemaal uit langs de pas getrokken lijnen. Gebruik hiervoor een fijn getande handzaag, een decoupeerzaag of een cirkelzaag. Wanneer je een decoupeerzaag gebruikt, let er dan op dat de zaagtanden naar beneden wijzen. Dit is belangrijk om een zuivere snede te maken en om splintering aan de zijkant te vermijden. Begin altijd te zagen aan de voorkant bij de neus van de trede, dit is ook om splintering te voorkomen. Werk de randen vervolgens af met schuurpapier.

  Stap 11: Leg de nieuwe trede op de trap. Wanneer de trede te hard klemt kan je de randen nog wat verder afwerken met schuurpapier of een houtvijl.

  Stap 12: Meet vanaf de nieuwe overzettrede precies de lengte en de hoogte van het oude stootbord op. De hoogte van het stootbord moet vanaf de nieuwe trede op de trap gemeten worden.

  Stap 13: Teken de afmeting af op een nieuw stootbord. Maak gebruik van een blokhaak om dit haaks af te tekenen.

  Stap 14: Zaag het stootbord op maat en plaats het stootbord boven de nieuwe trede. Zorg dat de gezaagde kant boven komt te liggen. Zo sluit de machinaal gezaagde en rechte kant perfect aan op de nieuwe trede.

  TIP: breng een strook tape aan op een van de zijkanten van het stootbord tijdens het passen. Zo kan je het stootbord er weer makkelijk uithalen na het passen.

  Stap 15: Herhaal nu de stappen 4 tot en met 11. Maak alle treden en stootborden op maat voordat je begint met verlijmen.

  Stap 16: Meet en zaag de uitlooptrede uit stap 3 op de juiste lengte.

  Stap 17: Leg alle treden en stootborden op de trap en controleer of ze goed passen. 

  Stap 18: Leg nu alle treden en stootborden op volgorde van beneden naar boven. Nu merk je hoe belangrijk het nummeren van de trap, overzettreden en stootborden is.

  Stap 19: Neem de kitspuit en knip ongeveer één centimeter van het tuitje af voor een perfecte dosering van de lijm.

  Stap 20: Nu kan je beginnen met het verlijmen van de treden en stootborden. Begin bij stootbord nr. 0 en werk naar boven. Een stootbord wordt altijd op een nieuwe overzettrede verlijmt. Breng de lijm in strepen aan op de achterkant van de nieuwe stootborden. Zorg ervoor dat de lijm niet te dicht op de zijkant komt, anders komt deze er aan de zijkant weer uit.

  Stap 21: Verlijm de nieuwe overzettrede door lijm in strepen op de oude trede aan te brengen. Let er hier ook op dat de lijm niet te dicht tegen de zijkant komt, zodat deze er niet aan de zijkant uitkomt. 

  Stap 22: Verlijm vijf treden en vijf stootborden achter elkaar. Laat deze 20 minuten drogen voordat je verder gaat met de volgende treden en stootborden. De lijm heeft 20 minuten nodig om de treden schuifvast te verlijmen.

  Stap 23: Verlijm de trapneus met aluminiumprofiel aan het bovenste stootbord en overloopvloer. Plak deze ook tijdelijk met tape vast aan de bovenkant om extra stevigheid te bieden.

  Stap 24: Na het drogen van de lijm kan de trap dichtgekit worden met kleurkit. De lijm is schuifvast na 20 minuten. Plaats de koker in de kitspuit en knip een schuin kantje van het tuitje af. Zorg ervoor dat je een kitnaad van ongeveer 4 mm hebt. Spuit de kleurkit in de naden, tussen de treden, het stootbord en de zijkanten.

  Stap 25: Strijk de overtollige kit af met je vinger of het kitplaatje dat bij de trapspin zit.

  Stap 26: Jouw trap is helemaal klaar! Eventuele restjes lijm of kit zijn te verwijderen met wasbenzine. Voor de uiteindelijke schoonmaak van de trap moet je nog 24 uur wachten. Zo kan de kleurkit en lijm volledig uitharden. Na 24 uur kan de trap ook volledig belast worden.

  Stap 27: Soms gebeurt het dat de nieuwe trede niet diep genoeg is om de oude trede volledig te bedekken. Dit kan op een eenvoudige manier opgelost worden. In de achterzijde van de treden is een groef gefreesd en je kunt losse verbindingsveertjes bestellen. Met een sneldrogende houtlijm kan de veer in de groef gelijmd worden. Lijm een groot stuk restmateriaal aan de andere kant. Daarna kan je de treden opnieuw aftekenen met de trapspin en op maat zagen.  

  Ben jij er klaar voor om zelf je trap te renoveren? Kies dan nu een doe-het-zelf set voor hoogwaardige traprenovatie van Stairscompany!

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

  Abonneer je op onze nieuwsbrief

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. btw:€0,00
  Bestel nog voor €400,00 en de verzending is gratis

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.