Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    06Oct2022
    How to: een open trap dichtmaken

    How to: een open trap dichtmaken

    Door: StairscompanyReacties: 0

    Je hebt een open trap en wilt die graag dichtmaken. Wist je dat je het dichtzetten van een open trap prima kunt combineren met het renoveren van je trap? Met slechts een paar extra stappen maak je van jouw kale, open trap een stralende dichte en gerenoveerde trap.

    Waarom een open trap dichtmaken?

    Maar waarom zou je een open trap dichtzetten in de eerste plaats? Een sterk argument is veiligheid. Het gevaar van een open trap is dat kleine kinderen er doorheen kunnen kruipen. Als je ziet dat jouw kinderen weleens op de trap spelen, kun je overwegen om de trap dicht te maken.

    Een andere reden om je trap dicht te maken is om bergruimte te maken. Heb jij behoefte aan extra bergruimte? Misschien is jouw trap wel dé plaats om extra ruimte te kunnen creëren. Als je je open trap dichtmaakt en er een trapkast van maakt heb je binnen no-time meer bergruimte.

    Nadat jouw open trap gerenoveerd is met stootborden (later meer daarover), kun je met gipsplaat een wand maken. Maak leuke opbergvakken onder je trap en werk met kastdeuren als je je spullen uit het zicht wilt zetten.

    Trap dichtmaken om energie te besparen

    Ja, ook dat kan een reden zijn om je open trap dicht te maken. Door de trap dicht te maken wordt warmte beter vastgehouden. In tijden dat energierekeningen torenhoog zijn bespaar je op deze manier flink op je gasverbruik. Een dichte trap is daarom een energiezuinige oplossing.

    Uiteraard kun je er ook gewoon voor kiezen om je open trap dicht te maken omdat dat simpelweg beter bij jouw interieur past. Wat jouw motivatie ook is om aan de slag te gaan met jouw open trap, dit is hoe je het aanpakt.

    Open trap dichtmaken met stootborden

    Je open trap dichtmaken doe je door stootborden te monteren op de trap. Het monteren van stootborden doe je op een andere manier dan bij een traprenovatie waar de trap al dicht is.

    Allereerst heb je naast de Stairscompany stootborden ook MDF plaatmateriaal nodig. Hiermee verstevig je de stootborden. We raden aan om MDF met een dikte van minimaal 16 millimeter te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de stootborden tegen een stootje kunnen.

    Meet hoe groot de MDF platen moeten worden. Dit doe je door de afstand te meten tussen het onderste punt van de eerste trede en de onderkant van de tweede trede (afgebeeld als A in onderstaande illustratie).

    Lengte meten bij open trap dichtmaken

    Vervolgens meet je de lengte van links naar rechts langs de achterzijde van trede 1 en trede 2. De lengtemaat die je meet ga je gebruiken om de MDF plaat mee op maat te zagen.

    Zaag nu het plaatmateriaal op maat. Controleer of de plaat mooi past tussen de twee treden. Als het goed past ga je verder met het monteren van het plaatmateriaal. Als eerste gebruik je een laagje Stairscompany montagelijm. Dit is nodig, omdat de trap kan gaan kraken als het MDF direct contact heeft met de treden. Breng een geringe hoeveelheid montagelijm aan op de punten zoals hieronder afgebeeld. Hou de plaat vervolgens enkele minuten op zijn plek tot het blijft zitten zodra je het loslaat. Controleer eventueel met een waterpas of een hoekmeter of de plaat recht staat.

    MDF plaat verlijmen tegen de treden

    De volgende stap is om de plaat met schroeven vast te zetten. Schroef de onderkant van de plaat vast op de trede (afgebeeld als 1). Zet een schroef om elke 20 tot 25 centimeter. Voor extra stevigheid kun je ook de bovenkant vastschroeven aan de bovenste trede (afgebeeld als 2). Hiervoor moet je schuin door de plaat en in de trede schroeven. Je kunt eventueel een boormal of deuvelaar gebruiken om een gaatje voor te boren, zodat je de schroef vervolgens eenvoudig kunt monteren.

    MDF plaat vastschroeven tegen de treden

    Herhaal deze stappen voor elke trede en je open trap is dicht. Nu de trap dicht is, kun je hem bekleden met overzettreden en stootborden. Zodra je een Stairscompany trapdessin hebt uitgekozen, monteer je eerst de overzettreden en plaats je daarna de stootborden op de overzettreden en tegen de MDF plaat.

    Open trap dichtmaken

    Wil je weten hoe je jouw eigen trap renoveert met overzettreden en stootborden?
    Bekijk dan de doe-het-zelf instructievideo.

    Living Oak doe-het-zelf traprenovatie set
     
     

    Living Oak doe-het-zelf traprenovatie set

      
    De originele look voor een eiken traprenovatie.
    625,-
    BETONLOOK
    Intense Concrete doe-het-zelf traprenovatie set
     

    Intense Concrete doe-het-zelf traprenovatie set

      
    Geef je trap een stoere uitstraling met Intense Concrete.
    625,-

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

    Abonneer je op onze nieuwsbrief

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €400,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.